Mandag 12. august – Solsiden
Kl. 10.00
Hvordan balansere gass og brems i AI-krafttaket?
Personvern og regulering gir trygghet, men hvordan skal Norge bli en ledende AI-nasjon hvis all energi går med til å regulere og forhindre, og trenere.
Kl. 11.00
Er vanlige norske virksomheter en nasjonal sikkerhetsrisiko?
Har vanlige norske bedrifter nødvendig kompetanse til å sikre seg mot it-kriminelle bevæpnet med kunstig intelligens, deep-fakes og massiv maskinkraft.
Kl. 12.00
Skyplattformer: Forstår vi egentlig hva vi går til?
Skyen ble mye dyrere enn man trodde? Forstår vi egentlig avtalene vi skriver under? Er det mulig å komme ut av en skyavtale, har norske virksomheter solgt sjelen sin til amerikansk big-tech? Hvor viktig er nasjonal infrastruktur, og har vi gitt bort muligheten til å ombestemme oss?
Kl. 13.00
Lederdebatt: Sentrale IT-ledere diskuterer de store trendene på Arendalsuka i år
Vi tar pulsen på Arendalsuka. Hør hva sentrale ledere fra norsk IT-bransje mener om Arendalsuka og hvilke forventninger vi kan ha. Hvorfor er Arendalsuka blitt så viktig for IT-bransjen?
Kl. 14.00
Bærekraft: Hvorfor bruke grønn norsk kraft på IT-datasentre?
Behovet for kraft til datasentre har skapt en konflikt omkring bruk av norsk grønn kraft når den blir en knapphetsvare. Er dette virkelig riktig måte å bruke vår grønne kraft, som er et viktig nasjonalt fellesgode?
Kl. 15.00
Hvordan motivere ansatte i norske virksomheter til å ta i bruk AI?
Kunstig intelligens handler om mer enn bare teknologi. Skal vi hente ut verdi må vi jobbe på nye måter. Hvordan håndterer vi frykten det nye skaper for vanlige arbeidere.
Kl. 16.00
Hvorfor henger byggenæringen etter digitalt, og hva kan gjøres?
Hvorfor er anleggsbransjen mye bedre på digitalisering enn byggebransjen? De største prosjektene i landet, der effekten av digitalisering kanskje er størst, henger lengst etter digitalt. Hva skjer når ikke-digitale underleverandører automatisk blir diskvalifisert?
Kl. 17.00
Techtalk på tapasen: AI og mennesket
I dagens stadig mer teknologisk avanserte verden blir forholdet mellom mennesker og kunstig intelligens stadig mer integrert og komplekst. AI, eller kunstig intelligens, har blitt en uunnværlig del av våre liv, fra digitale assistenter til avanserte analyseverktøy og autonome systemer. Men med denne integrasjonen oppstår også spørsmål om etikk, autonomi og menneskelig interaksjon. Hvordan skal vi forholde oss til dette?
Tirsdag 13. august – Solsiden
Kl. 09.00
Bærekraftrapportering
Vil det gi resultater for miljøet, eller er det bare mat for konsulentselskaper? Og, er vi klare for å møte rapporteringskravene som kommer fra 2025?
Kl. 10.00
Olje & gass – leder vi an i AI-utviklingen?
Mange mener lokomotivet olje & gass ikke har fulgt med på AI-løpet som går om dagen. Henger de virkelig etter, og i så fall hvorfor?
Kl. 11.00
Gjør norsk skattepolitikk at vi får færre startups og scaleups – og skalerer det egentlig bra nok?
Har den norske skattepolitikken gjort at det er blitt vanskeligere å starte opp i Norge? Hva betyr egentlig exitskatten og formuesskatten på arbeidende kapital for innovasjonstakten i Norge? Føres det en politikk som heier på alle de små og store bedriftene – som hver dag bidrar til verdiskaping, innovasjon og utvikling – både i byene og i distriktene?
Norge er samtidig et av landene i verden som produserer flest rike mennesker. Den norske modellen – med gratis skole og helse – bidrar til at mange får litt mer, men det er få som får veldig mye. Betyr dette at vi kommer til å lykkes i fremtiden eller flytter innovasjonen sammen med kapitalen til Sveits for godt?
Kl. 12.15
Vi skriker etter flere og bedre boliger – for alle – men hvorfor er det så vanskelig å levere?
Det er ikke rart at det bygges for lite i Norge. Reguleringsplaner og planlegging av byggetiltak er blitt unødvendig ressurs- og tidkrevende. For hvor mye er det nødvendig å detaljregulere? Byggeprosjekter, store eller små, må gjennom mange faser og vurderinger, før etaten kommer med avgjørelsene. Og det er makten som teller. For bedriver de et maktmisbruk i byggesaker der de sitter med siste finger i spillet? Bør planmonsteret temmes – i en tid hvor alle skriker etter flere og bedre boliger – eller må vi bare finne oss i at makta rår i etaten?
Kl. 13.00
Nasjonvern – Hvordan bevarer vi informasjonsoverlegenheten?
Den endrede geopolitiske situasjonen stiller økte krav til innsamling og formidling av data knyttet til beredskap og totalforsvar. Samtidig må vi sikre at kun de som skal ha data om kritisk infrastruktur får tilgang til dem. Norge er blant landene i verden som har de mest detaljerte kartdataene på fastlandet. Det krever at vi ser med nye øyne på hva som skal deles åpent, hva som skal holdes tilbake og hvordan vi sikrer god informasjonssikkerhet. Hvordan veier vi sikkerhetsinteresser opp mot ønsket om å skape næringsutvikling basert på offentlige data?
Kl. 14.00
Ser vi ikke skogen for bare trær?
En skog kan være så mangt, men er det reelt sett mulig å utvikle robuste og bærekraftige tettsteder og småbyer uten å røre landbruks- og skogarealene? Mellomstore kommuner skriker etter å skape nye arbeidsplasser og tiltrekke seg innflyttere, men hvordan skal de gjøre seg attraktive i randsonen av storbyenes urbane magnetkraft? Og hvor viktig er det egentlig med god bokvalitet og spennende næringsutvikling? Norge trenger arealkrevende næringer for å lede an i det grønne skiftet, men det er ikke lenger plass til arealkrevende næringer i storbyene. Skal all verdiskapning skje på kontorer i storbyene eller skal den nye veksten skapes på steder med nærhet til storbyene?
Kl. 15.00
Regulering og krav til AI-løsninger
EUs nye lovgivning om kunstig intelligens fått grønt lys og Norge har en aktiv tilnærming til AI-regulering og har vært bidragsyter til EU AI Act. Lovgivningen, som er den første av sitt slag i verden, er en milepæl som både adresserer teknologiske utfordringer og skaper nye muligheter for samfunnet og økonomien. Kanskje kommer US AI Act, og hvem vet, kan det hende at til og med den store kineser må vurdere å ta personvern på alvor for første gang i den digitale tidsalder?
Kl. 16.00
Regulering og krav til AI-løsninger
Allerede i løpet av året vil mange oppleve at deres levende digitale DNA stjeles. Først stjeles stemmen og deretter vil ansiktet kunne brukes til å samhandle med andre, også i videomøter, uten at det faktisk er dem selv! Det digitale speilbildet er i ferd med å få et eget pulserende og snakkende liv. Teknologien utvikler seg så fort at vi allerede sliter med å begrense potensialet for misbruk. Og verre vil det bli.
I et samfunn stadig mer formet av digitale interaksjoner representerer deep fakes en alvorlig trussel mot personlig og kollektiv sikkerhet. Din digitale identitet – inkludert ditt ansikt og din stemme, de mest grunnleggende aspektene av vår personlige eksistens – står nå i fare for å bli manipulert og utnyttet. Hvordan skal vi klare å holde maska?
Kl. 17.00
Tapas’n Tech Talk
I kjent stil inviterer vi til nok en engasjerende og livlig prat med teknologiprofiler på Arendalsuka. Magnus Brøyn vil lede en dynamisk samtale der aktuell tematikk og trender innen teknologi er på agendaen.
Onsdag 14. august – Solsiden
Kl. 09.00
Teknologien møter mennesket – men hva skal vi regulere – og hva skal vi velge å heie på?
Hvilke teknologiske fremskritt bør reguleres for å beskytte samfunnet og individets rettigheter, og hvilke innovasjoner vi bør fremme og støtte for å skape en bedre fremtid?
Kl. 10.00
Look to Nor(d)way
Det skjer mye i Nord-Norge og årets debatt handler om by- og stedsutvikling i lys av den sikkerhetspolitiske situasjonen, som nå påvirker befolknings- og samfunnsstrukturen nordpå. For hvilken fremtid utvikles det for og hva er de viktigste aspektene å ta med seg gitt dagens situasjon? Bør vi snakke mer om sikkerhetspolitikk og mindre om distriktspolitikk for å øke attraktiviteten, bosettingen og næringsutviklingen i Nord-Norge?
Samtidig bygges det en rekke store flyplasser i Nord-Norge (deriblant i Evenes), som blir selve bindeleddet mellom byene og stedene, for folk og næringsliv i regionen. Sammen med nye digitale flytårn, gjør dette Nord-Norge mer tilgjengelig enn noen gang, med flyplassene som nye episentre. I tillegg har NATO for alvor begynt å se til hele den nordlige regionen – på tvers av landegrensene – med Nord-Norge som en strategisk region med grense til både Sverige og Finland. Hvilken betydning har dette for arbeidsplasser og infrastruktur?
Kl. 11.00
Godt inneklima for store og små
Vi er alle opptatt av miljøet og klimaet, men mange er ikke klar over at luften vi puster innendørs er mer forurenset enn luften utendørs. Samtidig tilbringer vi mesteparten av tiden vår innendørs. Hva skal til for å skape et godt læringsmiljø for barna våre og samtidig tilby god luftkvalitet som gjør de ansatte mer fornøyde og produktive på kontorer rundt i Norge?
Kl. 12.00
Russerhytter, skatteundragelser og økonomisk kriminalitet. Hvordan få kontroll på skjult eierskap?
Russiskeide hytter midt i norske militær områder. Og eiendomsmeglere som går i krig mot kriminelle med tresleiv som våpen. Hvor langt bør staten gå for å kontrollere eierskap i fast eiendom? Og er pliktig tinglysing svaret?
Det er relativt enkelt å skjule reelt eierskap til eiendom i Norge. Dette gir rom for hvitvasking og skatteunndragelser. Regjeringen ønsker bedre oversikt over hvem som er reelle eiere av eiendom. Men verken lovverk eller praksis i dag er tilrettelagt for å gi nødvendig kontroll. Samtidig advarer norsk etterretning mot at fremmede stater med uærlige hensikter gjør strategisk oppkjøp på norsk jord.
Vi tar debatten om hvilke virkemidler staten kan ta bruk for å få bedre nasjonal kontroll over eiendom. Bør eiendomsmeglere ilegges en utvidet rapporteringsplikt? Kan Nasjonal sikkerhetsmyndighet, Kartverket og Forsvaret fritt dele informasjon? Er de nasjonale registrene våre gode nok? Og bør vi innføre pliktig tinglysing og konsesjonsplikt?
Vi forventer en het debatt med mange innspill – og ulike perspektiver!
Kl. 13.00
Navigering i en digital tidsalder
Det har skjedd en digital revolusjon innenfor shipping og maritim navigasjon. Med smarte digitale løsninger optimaliseres seilingsruten i forkant, samtidig som nøyaktig sanntidsdata hjelper til med kystovervåkning og værdata. Overgangen fra papirkart til elektroniske kart har forbedret både sikkerhet og effektivitet innenfor sjønavigasjon. Men hvilke fordeler har digitaliseringen av shippingbransjen fått og hvordan har det transformert sjøfarten?
Kl. 14.00
Den digitale slagmarken – hvor forberedt er vi?
Det handler om cybersikkerhet i en ny tid og hvor sårbare er vi egentlig? Er norske virksomheter rustet for morgendagens trusselbilde? For hvordan skal man forberede seg for ulike typer cyberangrep og kan man egentlig være godt nok forberedt?
Kl. 15.00
Sosial bærekraft og reell medvirkning
Sosialt entreprenørskap handler om å utvikle lokalsamfunn i harmoni med folks interesser og god lokal medvirkning. Norge er et langstrakt land med stor variasjon mellom by og bygd. Vi tar debatten om hva som skaper det lokale engasjementet og hvordan Norge bygges sted for sted, by for by.
Kl. 16.00
Teknologi som får unge i jobb (joa, det er mulig å skape økt engasjement for alle på nye måter)
Ved å ta i bruk teknologi som engasjerer, kan man enklere få unge ut i arbeid. Gjennom bruk av innovative verktøy kan de unge på en enkel måte få relevant opplæring, bygge ferdigheter, og skape spennende karrieremuligheter. Næringslivet trenger plattformer som inspirerer til vekst og lærer ungdom å møte livets utfordringer med en positiv innstilling. I denne debatten vil vi ta for oss suksesshistorier, utfordringer, og diskutere de nyeste trendene innen digital utdanning og arbeidsformidling.
Torsdag 15. august – Solsiden
Kl. 09.00
Eiendomsbransjen har tøffe tider, men kan teknologi og gode løsninger gjøre byggene grønnere?
Det er utfordringer i eiendomsbransjen, men hvordan kan teknologi og innovative løsninger bidra til å gjøre bygninger mer miljøvennlige? Debatten vil fokusere på hvordan bransjen kan tilpasse seg for å redusere karbonavtrykket, implementere energieffektive løsninger og skape bærekraftige bygg i en tid med økende økonomiske utfordringer.
Kl. 10.00
Vi er alle fremtidens eldre – men også de unge har behov for omsorg – utvikler vi de riktige løsningene for fremtiden?
Mye handler om boforhold og livskvalitet, men også politisk og økonomisk bæreevne i en tid hvor blant annet forsvar og sikkerhet gis høy prioritet. Hvordan skal vi sørge for å sikre en riktig og god utvikling av omsorgsboliger i Norge tilpasset dagens og morgendagens behov? Samtidig må vi stille oss spørsmålet om hva som skal til for å utnytte kraften i god velferdsteknologi, som kan gjøre at flere kan bo hjemme lenger?
Denne debatten handler om de vi er så glad i – men som trenger omsorg og oppfølging – i en ny og moderne tid. Det handler ikke bare om alder, for det er også mange unge omsorgstrengende, og disse vil ha tilpassede løsninger i en moderne tid. Hvordan skal vi løse disse behovene?
Kl. 11.00
Lederdebatt: Årets teknologisnakkiser – derfor er Arendalsuka viktig for IT-bransjen
Har Arendalsuka i år stått til forventningene og hva har vært tematikken som har skapt mest debatt denne gangen? Toppledere fra IT-bransjen vil oppsummere Arendalsuka 2024 og gi deg gode grunner for å komme tilbake neste år.
Kl. 12.00
Fight or flight – politikeres kamp mot blodtørstige medier
Vi bygger opp til kveldens partilederdebatt med å stille politikerne opp mot mediene. Hvordan navigerer noen av våre fremtredende politikere og politiske partier i møtet med den fjerde statsmakt? Har vi politikere som utnytter dagens mediehverdag eller kreves det mer kritisk journalistikk – graving og granskning – for å oppveie mye av det lette og sensasjonspregede fikset? Vi utforsker strategiene som brukes for å balansere medietrykket. Vi belyser også medienes rolle i demokratiet og hvordan dette dynamiske forholdet påvirker offentlig tillit.
Kl. 13.00
Kan Norge bli en batterinasjon eller er det ikke nok futt i satsningen på nye energikilder?
Den neste revolusjonen handler om batteriteknologien og skal Norge lede vei? Debatten vil belyse hvordan nye batterier kan revolusjonere alt fra elektriske kjøretøy til fornybar energi og bærbar elektronikk. Vi vil også belyse utfordringene med bærekraft og ressurstilgang, og hvilken innvirkning dette kan ha på økonomi og samfunn.
Kl. 14.00
AI for deg og meg – blir vi kunstige eller er det virkelig intelligens der tech og mennesket møtes?
Bruk av kunstig intelligens er for hvermansen gjerne hjelp til å skrive en tale til konfirmanten eller lignende. For hvordan integreres og brukes AI i det daglige for deg og meg? Er det mest oppsider eller er det også nedsider? Vi følger opp fjorårets store tematikk.
Kl. 15.00
Podkastene er blitt voksne – men er det blitt kjedelig – eller er det fortsatt mulig å overraske?
Virksomhetspodkaster kan være med på å øke synligheten til virksomheten og bygge merkevaren. Som en strategisk kommunikasjonskanal bidrar podkast til å engasjere lytterne og fange deres oppmerksomhet. Dermed kan virksomheter dele nyttige tips og få frem riktige budskap. I tillegg kan det hjelpe virksomheter med økt webtrafikk, bedre SEO og godt innhold. Vi deler innsikt med virksomheter som har lykkes.